Wat is een therapeutische massage?

Therapeutische massages hebben een helend effect en kunnen aandoeningen en symptomen zoals stijfheid en pijn verlichten. Deze massages zijn meestal aangewezen voor een specifieke doelgroep of personen met een specifieke aandoening.

  • Bevordert het herstel van blessures en kwetsuren
  • bevordert het herstel van het lichaam algemeen
  • verbetert de bloedcirculatie
  • stabiliseert hartslag en bloeddruk
  • helpt bij de afvoer van overtollige afvalstoffen
  • verlicht de pijn en maakt spieren en gewrichten soepel

Verschillende soorten therapeutische massages:

Oncologische massage

De oncologische massage wordt volledig afgestemd op de persoon die behandeld wordt. Persoonlijke klachten en kwalen worden bekeken en aangepakt. De oncologische massage heeft als doel om een aangenaam gevoel te verstrekken en pijn te verzachten. De massage kan een meerwaarde betekenen bij, maar geen vervanging van, de medische behandelingen.

Drukpuntmassage

Shiatsu massage of drukpuntmassage maakt gebruik van acupressuur en triggerpoints. De massagetechniek ontstond in de traditionele Chinese geneeskunde en heeft haar nut reeds duizenden jaren bewezen. Het behandelen van drukpunten en triggerpoints lijkt een klein beetje op acupunctuur, maar er wordt gebruik gemaakt van de vingers in plaats van naalden. De drukpunten zijn plaatsen op het lichaam waar energiebanen stromen. Door deze punten te behandelen wordt de bloedcirculatie en energiestroom in het lichaam verbeterd.

Sport- en Medische massage met taping

De medische massage met taping is aangewezen voor sporters met een kwetsuur. De gebruikte taping kan veelal enkele dagen ter plaatse blijven en gebruikt worden om te sporten. De sportmassage zelf bestaat uit een deep tissue massage die de blessure behandelt. Afhankelijk van de blessure, wordt de massage aangepast aan de behoefte van de klant. Bij een deep tissue massage worden de spieren en ligamenten met stevige druk gemasseerd voor een diepgaand effect. De locaties waar stress of littekenweefsel zich bevindt krijgen extra aandacht en de ‘knopen’ worden los gewerkt. De massagetherapeut maakt hiervoor gebruik van vingers, knokkels en ellebogen om een optimaal effect te bekomen.

PNF en longering - streching

Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie of longering is een geavanceerde methode om de flexibiliteit te verhogen. PNF therapie helpt om de lichaamsperceptie te verhogen en een betere houding aan te nemen in het dagelijks leven. Deze therapie wordt vaak gebruikt bij personen die een doorgezakt of slecht postuur aannemen. Longering of stretching is eerder van toepassing bij personen waarbij bepaalde spieren wegens kwetsuur of verlamming verkort zijn geraakt. Bij longering zal de therapeut de getroffen spieren stretchen. Er worden ook oefeningen aangeboden die thuis kunnen worden uitgevoerd.

Elektrotherapie

Elektrotherapie maakt gebruik van elektrische geleiding als therapie. Een kleine elektrische spanning wordt doorheen een spier gestuurd om deze te stimuleren. Deze massagevorm bestaat reeds sinds de 18de eeuw en helpt bij het verlichten van pijn, het herstellen van beschadigde weefsels en verbetert de bloedcirculatie. Bij deze behandeling worden elektrodes aangebracht op het te behandelen lichaamsdeel. Daarna zal de therapeut een zachte elektrische stroom aanbrengen en opvoeren tot net onder de pijngrens. De behandeling geeft een tintelend gevoel en stimuleert het herstel van de spier.

Lymfendrainage

Bij een manuele lymfedrainage worden de lymfeklieren gestimuleerd om harder te werken. De therapeut masseert de lymfebanen en zet zo de lymfeklieren aan om overtollig vocht te verwerken. De behandeling start in het halsgebied en gaat van daaruit verder naar de klieren in de oksel en liesstreek. Dankzij de specifieke massagetechniek wordt het systeem van lymfebanen en klieren geactiveerd en gestimuleerd om de functie van het drainagesysteem te verbeteren.

Guasha massage -50%

De Gua Sha massage techniek vindt haar oorsprong in de Chinese geneeskunde van vroeger. De techniek bestaat uit het schrapen van de huid met een Gua massage instrument. Na het aanbrengen van massageolie wordt de huid herhaaldelijk behandeld met het instrument dat de huid schraapt. De behandeling doet geen pijn, maar kan wel het uitzicht van de huid veranderen. Sommige personen vertonen blauwe plekken of oppervlakkige bloedingen na de behandeling. Deze symptomen verdwijnen na enkele dagen. De Gua Sha massage verlicht de symptomen van Hepatitis B, migraine, Tourette en chronische rugpijn.

Cupping massage -50%

Cupping massage of therapie is een eeuwenoude behandelmethode die reeds door de Egyptenaren en oude Chinese beschavingen werd gebruikt. De therapeut maakt gebruik van speciale potjes die op de huid worden geplaatst om een vacuüm te creëren. Hierdoor komt de huid een beetje omhoog en verbetert de oppervlakkige circulatie ter plaatse. De techniek wordt gebruikt om pijn te verlichten en de bloedcirculatie te verbeteren. Cupping kan ook ontstekingen verzachten en een ontspannen gevoel geven.

Moxa TCM

Moxa of Moxibustion is een Japanse term die evenveel betekent als: brandend kruid. De behandeling maakt deel uit van de Traditionele Chinese Heelkunde en bestaan al vele eeuwen. Moxa is een type wol dat vervaardigd van de Mugwort plant. Deze heeft medicinale eigenschappen en kan op verschillende manieren gebruikt worden in de heelkunde. Moxa verbranding kan in combinatie met acupunctuur of rechtstreeks op een drukpunt gebruikt worden. Een Moxa behandeling is effectief tegen gewrichtspijn en spierpijn.